DE ANNUITEITENHYPOTHEEK

Algemeen

De annu´teitenhypotheek is een hypotheek waarbij sprake is van gelijkblijvende betalingen, die slechts worden gewijzigd als de hypotheekrente wijzigt.

Aflossing

De maandelijkse betalingen, de annu´teiten, blijven gelijk. De samenstelling van de betalingen wijzigt echter tijdens de looptijd van de hypotheek. In het begin zal de annu´teit voornamelijk worden besteedt aan rente. Naarmate de looptijd vordert, zal een groter deel van de annu´teit bestemd zijn voor de aflossing.

Rente

Omdat in het begin van de looptijd van de hypotheek de verschuldigde maandlasten voornamelijk worden besteedt aan rente, betaalt u aan het begin veel rente. Omdat deze rente aftrekbaar is, zijn de netto-lasten in het begin laag.

Verzekering

Bij een annu´teitenhypotheek dient u een levensverzekering te sluiten die bij u overlijden een bedrag ineens uitkeert. Omdat het hypotheekbedrag per maand afneemt, kan ook het verzekerd bedrag per maand met hetzelfde bedrag afnemen. Deze vorm van levensverzekering heet dan ook een annuitair dalende overlijdensrisico-verzekering.

Ontwikkeling bruto-maandlasten

De bruto-maandlasten van een annu´teitenhypotheek blijven gelijk, tenzij de hypotheekrente een wijziging ondergaat. Dit is het belangrijkste kenmerk van de annu´teitenhypotheek.

Belastingvoordeel

U betaalt een vast bedrag, waarvan het rente-bestanddeel langzaam maar zeker afneemt. Omdat uitsluitend de rente aftrekbaar is van uw inkomen, neemt het aftrekbare bestanddeel van de betalingen af. Uw bruto-last blijft gelijk, maar de netto-last zal stijgen vanwege het dalende belastingvoordeel.

Geschiktheid

Een annu´teitenhypotheek is, in verband met het afnemende belastingvoordeel, minder geschikt voor de mensen met een hoger inkomen, zeker als er sprake is van een toekomstige inkomensstijging. Omdat het aftrekbare gedeelte van de annu´teit steeds lager wordt, zal in de toekomst immers het belastingvoordeel steeds kleiner worden.